Shuaimw
Image default
Business / Marketing and Advertising

Niche marketing is leuk

Niets is zo leuk als niche marketing. Alle andere vormen van marketing, online of offline, zijn minder eenvoudig en onduidelijker. Niche marketing kan zowel online als offline uitgevoerd worden. Vaak zal je een combinatie van online en offline zien bij niche marketing hetgeen ik later zal proberen te verduidelijken. Waarom is niche marketing leuk? Heel eenvoudig omdat het niche is en dus uniek en zeer specifiek. Het onderscheid zowel als de doelgroep is duidelijk. Dit alles maakt het relatief simpel en je kunt eenvoudige en gerichte campagnes opzetten. Bij (niet niche) marketing, en het maakt niet uit of we over online of offline praten, is dit beduidend minder duidelijk. Je moet het onderscheid zien te vinden en de passende doelgroep, je moet proberen de “smaak” en de “taal” van de doelgroep achterhalen en daarop moet je proberen de best passende campagnes te maken. Wanneer dit lukt, is het leuk, wanneer niet duidelijk minder leuk. De kans op succes bij niche marketing is eenvoudigweg groter en het soort campagnes unieker en leuker.

Wat is eigenlijk niche marketing?

Niche betekent, in deze context, een product of dienst dat nog niet bestaat en waar een, meestal specifieke, markt/doelgroep voor is die er behoefte aan heeft. Het is duidelijk gedefinieerd en afgebakend. De echte marketing man, ziet direct dollars, niet alleen voor de eigenaar van het niche product (of dienst), maar ook voor zichzelf. Hij kan redelijk eenvoudig een succes van de niche maken. Daarvoor moet hij een niche marketing campagne opstellen. Wat is leuker en vrijwel gegarandeerd van succes, het product of de dienst is niche, de doelgroep is duidelijk en heeft er behoefte aan. In sport termen noemt men dit een kans voor open doel. Je moet Thomas Müller heten om die niet te benutten en het succes niet binnen te halen. Vandaar de kreet, niche marketing is leuk.

Offline en online niche marketing

Er is een “nadeel” aan een nieuwe niche, al is de behoefte daar en de doelgroep bekend, niemand kent het nog. Er moet dus gestart worden met een campagne om de doelgroep over de nieuwe niche te informeren. Daar er goed voorspeld kan worden wat de niche aan omzet gaat doen (behoefte x doelgroep = volume), weet je ook eenvoudig uit te rekenen wat er voor marketing kan worden uitgegeven. Een offline niche marketing campagne wordt gestart, tv, kranten, radio en bushokjes om de nieuwe niche bekendheid te geven. Daarna kan de online niche marketing starten, eigenlijk niets anders dan normale internet marketing maar dan duidelijk gefocust.